دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 163851
تعداد نوشته ها : 269
تعداد نظرات : 3
Rss
طراح قالب
محمد علي گل کار

در زمینه مبارزه با اعتیاد، باید همچون هر پدیده دیگر، به سراغ علل پیدایش آن رفت وبا آن به مبارزه برخاست. معتاد قبل از اینکه بیمار باشد، فردی بی اعتقاد و بدون ایمان است. مخلوقی است که رابطه خود را با خالق نشناخته و از شعور خود به نحو مطلوب بهره نگرفته است. علاوه بر این، تجربه نیز نشان داده که مسئله اعتیاد، در بستر ناآگاهی ها و بی ایمانی ها، گسترش و عمق بیشتری می یابد و جوامعی که چنین هستند شامل تعداد معتادان بیشتری می باشند. بنابراین، اولین و مهمترین قدم در راه مبارزه با اعتیاد، افزایشایمان و عقیده اسلامی افراد جامعه و بالابردن سطح فرهنگ و شناخت آنان نسبت به مسئولیتها و تعهدات ایشان می باشد. نکته دیگر اینکه با توجه به نقشه های استعمارگران درگسترش مسئله اعتیاد به مواد مخدر، بمنظور جلوگیری از آگاهی و تحرک تحت سلطه خود وغارت هر چه بیشتر منافع آنها، رشد سیاسی و شناخت مسئولیتهای اجتماعی، که مبتنی بر تحلیل صحیحی از وضعیت جهان امروز است و همچنین موقعیت میهن اسلامی وشرایطی که انقلابشکوهمند اسلامی فراراه ما قرار داده است، امری ضروری و بس مهم می باشد. عامل مهم دیگر در مسئله اعتیاد، وجود قاچاقچیان مواد مخدر است که در حقیقت سوداگران مرگ و نابودی هستند و بایستی با پیگیری و قاطعیت تمام، نسبت به سرکوبی و مجازات آنان اقدام شود و از هر گونه تلاش آنان جلوگیری به عمل آید. علاوه بر رشد آگاهیهای فرهنگی و سیاسی جامعه و مبارزه قاطع با قاچاقچیان مواد مخدر، راههای دیگر مبارزه با آن را می توان در موارد زیر خلاصه کرد. 1- انجام تبلیغات و آموزش لازم از طریق مساجد و مجالس مذهبی، رادیو و تلویزیون و مطبوعات و مدارس و محیط های کاری، در جهت تشویق و هدایت مسئله مبارزه با اعتیاد به صورت یک نهضت همگانی و عمومی. 2- افزایش امکان حضور جوانان در جبهه های نبرد فرهنگی علیه تجاوزگران و بهره گیریاز فضای معنوی و بسیار سازنده جبهه فرهنگی. 3- گسترش محیط های پرورش، از جمله کتابخانه ها، تاسیسات ورزشی و تفریحی سالم. 4- تنظیم و اجرای کامل قوانین لازم برای مبارزه قاطع با اعتیاد و قاچاق مواد مخدر. 5- حفاظت مرزهای کشور و گسترش و تقویت نیروهای مبارزه با مواد مخدر و امنیتی با همکاران سازمان اطلاعات 36میلیونی. 6- ایجاد زمینه مناسب برای جذب نیروهای جوان در محیط های کار و تقلیل تعداد بیکاران. 7- تشویق معتادان به ترک اعتیاد از طریق خودیاری و کاهش تدریجی مصرف مواد مخدر و اعطای برخی امتیازات در قبال اینکار.  

دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 11:19 بعد از ظهر

فکر کنم در این خون بازی‌ها را ببندیم بهتر است این کار را هم با معرفی کراک انجام می‌دهم:

کراک

کراک برای اولین بار از کوکائین تهیه و در اواخر تابستان و اوایل پاییز سال 1985 میلادی وارد بازار شهر نیویورک شد.

کراک خطرناک‌ترین ماده اعتیادآوری است که تاکنون به بازار آمده است. این ماده به حدی وابستگی‌آور است که یک بار مصرف آن فرد را معتاد می‌سازد. اوج شیوع کراک در دهه 1980 بود. کراک ارزانتر از پودر کوکائین بود و به‌طور گسترده در دسترس مردم، خصوصاً افراد فقیر قرار گرفت. کشیدن کراک عامل اصلی شیوع آن می‌باشد.

کراک چیست؟

معمولاً با انجام فعل و انفعالات شیمیایی کوکائین را freebase می‌کنند. این بدین معنی است که کوکائین هیدروکلراید را به کوکائین خالص تبدیل می‌سازند. این کوکائین خالص نسبت به حرارت مقاوم بوده و می‌تواند از راه دود کردن هم مصرف شود. به این ماده اصطلاحاً کراک گفته می‌شود.

نحوه مصرف

کراک غالباً در پیپ‌های شیشه‌ای دود می‌شود. برای معتاد شدن به کراک فقط چند پیپ کفایت می‌کند.

علائم مصرف

کراک خیلی سریع جذب ریه گشته و به‌سرعت به مغز می‌رسد. پس از مصرف کراک حالت تهاجمی به فرد دست داده، و ادامه مصرف آن باعث بزرگ شدن قلب و افزایش فشارخون ـ بسیار شدیدتر از کوکائین ـ می‌گردد. به دلیل آثار سریع تدخین و رسیدن سریع ماده به مغز به دنبال مصرف کراک، علایم بلافاصله ظاهر می‌شود، اما در عرض 12 دقیقه تحلیل می‌رود.

عوارض مصرف

مصرف کننده کراک چه آن را از طریق استنشاق استعمال کند چه از راه کشیدن با پیپ، دیگر نمی‌تواند از مصرف آن خودداری کند و پی‌درپی استفاده خود را بالاتر می‌برد. اصولاً فردی که کراک مصرف می‌کند، دیگر بر خود تسلط ندارد و گویا خودی خود را گم کرده است.

اما در هر حال مصرف مداوم کراک به سردرد و پرش‌های عصبی ـ عضلانی، پرخونی، تورم، خونریزی و زخم مخاط بینی، سوراخ شدن تیغه میانی بینی، کاهش وزن، عوارض قلبی، مشکلات عروق مغز، تشنج و در نهایت مرگ در اثر مصرف مقدار زیاد کراک منجر می‌شود.

نکات

● اسامی خیابانی کراک عبارتند از کراک، راک، باس و راکس.

● کراک به دلیل گران بودن و دسترسی نادر آن در ایران چندان شایع نیست.

● آنچه که در ایران با عنوان کراک مصرف می‌شود، معمولاً هروئین خالص است که به نام کراک توزیع می‌شود.

کراک ایرانی

ماده‌ای که امروزه در کشور ما به عنوان کراک عرضه می‌شود ماده جدیدی است که هیچ شباهتی به کراک بدست آمده از کوکایین ندارد . شکل ظاهری این ماده کلوخی شکل ، کرم رنگ و دارای پرزهایی شبیه پشمک می‌باشد

این ماده از ترکیب هرویین، قرص‌های روان گردان و مواد شیمیایی و اسیدی ناشناخته ساخته شده است، طوری که به آن شیره هرویین هم گفته می‌شود . خواص این کراک شبیه مواد افیونی از خانواده تریاک و هرویین است اما با این تفاوت که به مراتب قوی‌تر و خطرناک‌تر از مواد فوق بوده و اعتیاد بسیار شدید و وحشتناک‌تری را به دنبال دارد. . این کراک توسط مافیای روسیه تولید و درایران پخش میشود .

نحوه مصرف

روش مصرف کراک شبیه تریاک به صورت تدخین همراه با سنجاق و سوزنی که جایگزین سیخ و سنجاق شده است، می‌باشد. یکی از دلایل مهم شیوع مصرف این ماده مخدر، مصرف راحت ، بی بو و سریع‌الاثر بودن آن است و مهمتر از همه اینکه فروشندگان این ماده مدعی هستند که” مصرف این ماده اعتیادی به همراه ندارد”؟!

عوارض مصرف

عوارض مصرف کراک علاوه بر نشئگی شامل سرخوشی، احساس آرامش ، چرت زدن شدید و عرق کردن است. حالت خماری کراک علاوه بر عوارض خماری تریاک و هرویین، عصبانی بودن و پرخاشگری شدید، تهوع و استفراق را نیز به دنبال دارد. شخص مصرف کننده در این حالت قابل کنترل نیست و رفتارهای بسیار خطرناکی از او سر می‌زند که قابل پیش‌بینی هم نیست. چنین فردی معمولاً از نزدیک‌ترین فرد خانواده گرفته تا فروشنده مواد مخدر و یا مأموران پلیس و یا به هرکس دیگری حمله‌ور می‌شود.

این کراک شدیدا فرد مصرف کننده را دچار خواب آلودگی یا به اصطلاح خودمانی «چرت» میکند . مصرف مداوم این ماده مخدر در کوتاه مدت (مدت یکسال ) اثرات مخرب جبران ناپذیری در بدن فرد مصرف کننده اعم از عفونت اجزای داخلی بدن , پوسیدگی دندانها , سرطان حنجره و ریه , نابودی ریه و کبد ایجاد میکند . بطور کلی تمام اجزائیکه در تماس مستقیم با دود کراک هستند ذره ذره نابود شده و می پوسند . در برخی موارد دیده شده که در مصرف کنندگانی که طولانی مدت از این مواد استفاده میکنند , میزان عفونت بدن به قدری است که اجزای بدن از هم جدا میشوند و گوشت زیر پوست دچار عفوت شده و به اصطلاح کرم میگذارد . گفته میشود کسانی را که در اثر مصرف کراک می میرند در هنگام دفن غسل نمی دهند چون در هنگام شستشو اجزای بدن از هم جدا میشوند .

نکات آخر

● تخریبی را که تریاک در طی ده‌ها سال برای مصرف کننده خود به وجود می‌آورد، کراک در طول چند ماه ایجاد می کند و حتی بیشتر.

مصرف کننده کراک با چند دود یا پک به اوج نشئگی می‌رسد و به همین خاطر به آن 1 ، 2 ، 3 هم می‌گویند

● فرد وابسته به تریاک می‌تواند سال‌ها زنده بماند و در کنار مصرف زندگی عادی خود را نیز داشته باشد. حتی وابستگان به هروئین اگر وادار به تزریق نشوند، می‌توانند10تا 20 سال زنده بمانند و شاید هم بیشتر. اما شخصی که 3ماه بعد از مصرف کراک تا سی کیلو از وزن بدنش کم می‌شود آیا می تواند بیش از 2 سال زنده ‌بماند ؟

● فرد وابسته به کراک در پایان اولین سال مصرف خود حداقل کبد و طحالش را از دست خواهد داد. این شخص هرگز نمی‌تواند بیش از یک ماه زندگی عادی داشته باشد. پس از یک ماه یا نشئه و خمار و یا در حال درد کشیدن است.. پس از گذشت 6 ماه، مصرف زیاد کراک نه تنها نشئگی را برطرف نمی کند، بلکه تنها برای آرام ساختن درد فرد به کار می رود.درواقع این آخرین ماه‌های عمر یک فرد وابسته به کراک است و متاسفانه بسیاری از این افراد قبل از رسیدن به این مرحله می‌میرند

· کراک بدلیل نداشتن بو و سهولت استفاده نسبت به سایر مواد مخدر متاسفانه باعث جذب مصرف کنندگان سایر مواد مانند تریاک گردیده است . مصرف کراک به قدری آسان است که فرد در مدت 5 دقیقه حتی در دستشوئی و با استفاده از فندک و نی یا لوله و سنجاق می تواند آنرا مصرف نماید .

دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 11:17 بعد از ظهر

اعتیـــــاد، منشاء 85 درصد طـلاق‌ها

 


 


یک قاضی دادگاه خانواده معتقد است که 85 درصد طلاق‌ها از اعتیاد و بیکاری زوج سرچشمه می‌گیرد و اعتیاد سرچشمه اکثر مشکلاتی است که در نهایت زوجه را مجبور به رجوع به دادگاه‌ها می‌کند.

از سوی دیگر برخی دیگر از کارشناسان حقوق نیز بر این باورند که در این مواقع زوجه تقاضای طلاق کرده و حق و حقوق قانونی‌اش را مطالبه می‌کند اما معمولا زوج معمولا استطاعت مالی برای پرداخت این حق و حقوق ندارد و به حبس تا زمان پرداخت محکوم می‌شود و در نهایت زندگی از هم متلاشی شده و حق و حقوقی هم پرداخت نمی‌شود.

به گزارش ایسنا، چندی پیش سرپرست مجتمع قضایی خانواده (1) به تشریح دلایل طلاق پرداخته و تایکد کرده بود: سه علت عمده‌ی طلاق را مباحث اقتصادی، فقر، بیکاری و دغدغه‌های معیشتی؛ اعتیاد که با توجه به زیاد شدن روز افزون معتادان این پارامتر به یکی از مهم‌ترین علت‌های طلاق تبدیل شده است و در نهایت عدم تفاهم زوجین که بسیاری از طلاق‌ها در این قالب رخ می‌دهد و زن و شوهر‌ها با وجود این‌که هیچ کدام مشکل خاصی ندارند، نمی‌توانند با هم زندگی کنند عنوان کرده است.

از سوی دیگر یک قاضی دادگاه خانواده نیز معتقد است: 85 درصد طلاق‌ها از اعتیاد و بیکاری زوج سرچشمه می‌گیرد. اعتیاد سرچشمه اکثر مشکلاتی است که در نهایت زوجه را مجبور به رجوع به دادگاه‌ها می‌کند.

محمد اکبری می‌گوید: هنگامی که زوج معتاد باشد علاوه بر مشکلات اقتصادی که با آن مواجه می‌شود زوجه را با مشکل مواجه می‌کند و در نهایت باعث از هم پاشیدگی خانواده می‌شود.

وی درباره‌ی چگونگی پرداخت حق و حقوق زن در موارد اعتیاد مرد، تصریح می‌کند: در این مواقع زن تقاضای طلاق کرده و حق و حقوق قانونی‌اش را مطالعه می‌کند در صورتی که مرد استطاعت مالی نداشته باشد به حبس تا زمان پرداخت محکوم می‌شود.

این قاضی دادگاه خانواده یادآور می‌شود: در جامعه کنونی در اکثر موارد زن برای نجات از زندگی گذشته عموماً از تمام حق و حقوق قانونی‌اش از جمله نفقه، مهریه، اجرت المثل می‌گذرد و این مساله ربط چندانی به معتقاد بودن یا نبودن مرد ندارد و در تمام موارد صادق است.

اکبری اظهار می‌دارد: اگر اعتیاد در حدی باشد که دوام زوجیت را با مشکل مواجه کند موجب می‌شود که حق طلاق برای زن ایجاد شود.

براساس این گزارش یک وکیل دادگستری نیز معتقد است که آمار تقریبی طلاق به علت اعتیاد بسیار بالا است. اعتیاد به صورت سرسام‌آوری دادگاه‌ها را مملو از ناسازگاری‌های زنان و شوهران کرده است.

منصور حسینی می‌گوید: اعتیاد و بیکاری علت بسیاری از طلاق‌هاست و بیکاری نیز در بسیاری از موارد از اعتیاد سرچشمه می‌گیرد. علت اصلی این هم بیکاری جوانان یا بالا بودن تورم است.

وی ادامه می‌دهد: قانون برای رسیدن زن به حق و حقوقش حمایت‌هایی کرده است، اما خود این حمایت‌ها تبعات سوئی در پی دارد. بر اساس ماده 2 محکومیت‌های مالی اگر مرد حق و حقوق زوجه را نپردازد باید به زندان برود اما زندان رفتن مرد باعث نمی‌شود که زن به حق و حقوق خود برسد، بلکه فقط عاملی برای پر شدن زندان‌ها است.

حسینی تصریح می‌کند: این مساله دارای اشکالاتی است، چرا که عموما مرد در این مدت محل اقامت خود را تغییر می‌دهد و زن دیگر امکان دسترسی به مرد ندارد. این مساله دادگستری‌ها را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است.

این وکیل دادگستری خاطرنشان می‌کند: بر اساس شرایط ضمن عقد اگر بعد از ازدواج مرد یا زن معتاد شوند برای طرف مقابل حق طلاق بوجود می‌آید.

همچنین خشایار خسروانی با بیان اینکه علت بسیاری از طلاق‌ها اعتیاد و بیکاری زوج است، می‌گوید: هنگامی که اعتیاد زوج به حدی برسد که زندگی امکان‌پذیر نباشد زوجه با رجوع به دادگاه تقاضای طلاق می‌کند.

وی اظهار می‌دارد: اعتباد علاوه بر انگیزه، زوجین را در مسائل اقتصادی نیز با مشکل مواجه ‌کرده و معمولا زوج را مبتلا به اختلالات روحی و روانی می‌کند و سبب می‌شود که وی با خانواده‌اش بدرفتاری کند. این امر سبب می‌شود که زوجه برای طلاق به دادگاه مراجعه کند.

این حقوقدان ادامه می‌دهد: هنگامی که اعتیاد زوج به حدی برسد که زندگی امکان‌پذیر نباشد زوجه با رجوع به دادگاه تقاضای طلاق خلع می‌کند. در چنین شرایطی در حالی که زوج توانایی مالی ندارد از پرداخت حق و حقوق زوجه امتناع می‌کند. معمولا این مساله در پرونده‌هایی که زوج معتاد نیست نیز صادق است و ربط چندانی به معتقاد بودن یا نبودن زوج ندارد.

این وکیل دادگستری تصریح می‌کند: تفاوت پرونده‌هایی که زوج معتاد است با دیگر پرونده‌ها، این است که با توجه به اینکه نداشتن اعتیاد مضر زوج یا زوجه یکی از شرایط عقد در هنگام ازدواج است می‌تواند با رجوع به دادگاه و استناد به این شرط عقدنامه به راحتی طلاق و حق و حقوق خود را مطالبه کند. در حال حاضر اعتیاد جزء موارد فسخ نکاح نیست چرا که ممکن است اعتیاد بعد از ازدواجه ایجاد شود، اما موارد فسج نکاح باید قبل از ازدواج وجود داشته باشد.

وی در پایان می‌گوید: در بسیاری از پرونده‌ها علت طلاق ممکن است اعتیاد نباشد، اما در نهایت مشکل اصلی از آن سرچشمه می‌گیرد. مانند مشکلات اقتصادی و بیکاری، مشکلات روحی و روانی.

دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 11:15 بعد از ظهر
شادی ارواح شهدای جنگ تحمیلی از جمله شهید حسن فلسفین و شهید احمد گلشیرازی و امام شهیدان صلوات
دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 11:8 بعد از ظهر
کراک» تابوى سیاه
 
(سمیه سالم)
اشاره:
«در آینه که نگاه مى‌کنم نمى‌دانم بخندم یا گریه کنم. انگار یک آدم دیگر شده‌ام. بیشتر دقت مى‌کنم تا خودم را پیدا کنم اما طاقت نمى‌آورم و چشمانم را مى‌بندم. هنوز هم باورم نمى‌شود من همان دخترى بودم که صداى خنده‌ام خانه را پر مى‌کرد، اگر یک روز در خانه نبودم مادرم غصه‌اش مى‌گرفت.»
اما حالا وجود «الناز» براى خانواده شده مصیبت. نه مى‌تواند از خانه بیرون برود و نه اینکه دوست و آشنایى زنگ خانه را براى احوالپرسى‌‌اش مى‌فشارد. «الناز» بعد از ازدواج ناموفق‌اش دچار ناراحتى عصبى و افسردگى شدید شد، دیگر از خنده‌هاى او در خانه خبرى نبود. کم‌کم دیدن در و دیوار خانه برایش خسته‌کننده شد، بعد هم دوستان ناباب و پارتى‌هاى شبانه شدند تنها سرگرمى‌اش.
«یک روز به اتفاق دوستانم به یک پارتى رفتم. دیدم چند نفر مشغول مصرف چیزى هستند که هیچ بویى نداشت، وسوسه شدم و من هم شدم مثل آنها. دچار نوعى خودبزرگ‌بینى شده بودم. احساس مى‌کردم شخصیتم کامل شده و تمام غم و غصه‌ها از یادم رفت. اما تمام اینها فقط براى چند ساعت بود. بعد همه چیز تمام شد ولى فرداى آن روز که همه چیز به حالت عادى برگشت احساس نیاز کردم براى همین به سراغ دوستم رفتم....»
«الناز» دختر 21ساله‌اى که حالا معصومیتش در چهره شکسته‌اش گم شده با اشتباه بزرگى که با تشویق دوستانش مرتکب شد نزدیک به یک‌سال است که لقب یک دختر «کراکی» را به دوش مى‌کشد. او فکر مى‌کرد «کراک» چیزى در حد قرص‌هاى اکستازى است، براى همین از مصرف آن وحشت نداشت ولى حالا آن را چیزى بسیار بدتر از هروئین مى‌داند «روزهاى اول مصرف چند کیلویى چاق شدم و رنگ پوستم به شدت تغییر کرد و سفید شد. بعد از 5 و 6 ماه سردردهاى عجیبى به سراغم آمد. بعضى روزها تا 24 ساعت نمى‌توانستم چیزى بخورم حتى یک قطره آب.»
این مصیبت گریبان بسیارى از جوانان را گرفته، مصیبتى که براى «الناز» روزهاى اول طعم شیرینى داشت و آرام بخش بود. آنقدر شیرین که حتى در برابرش کوچک‌ترین مقاومتى نکرد و تا امروز که اگر هر چند ساعت یک‌بار مصرف نکند کنترل خود را از دست مى‌دهد، ادامه دارد.
مى‌گوید: «تازگى‌ها شنیده‌ام فردى که کراک مصرف کند در یک ماه اول 30 کیلو از وزن بدنش کم مى‌شود و در یک سال مصرف کبد و طحالش را از دست مى‌دهد. اما نمى‌دانم این حرف‌ها چقدر صحت دارد.
چندبار تصمیم گرفتم ترک کنم. شب‌ها به خودم قول مى‌دادم که از صبح فردا این لعنتى را کنار مى‌گذارم ولى صبح که مى‌شد خودم را مى‌زدم به نفهمى از وجدان خودم فرار مى‌کردم. خانواده‌ام چندبار خواستند مرا ترک دهند اما واقعاً نمى‌توانم، مى‌ترسم، از دردى که براى ترک کردن باید تحمل کنم وحشت دارم.»
الناز کسانى را مى‌شناسد که حتى بسیار کم سن و سال‌تر از خودش هستند و به کراک معتادند. اغلب نوجوانانى که به مصرف کراک روى مى‌آورند آن را به اسم ماده روان‌گردان مى‌شناسند ولى پس از چند بار مصرف به آن معتاد مى‌شوند. بسیارى از آنها به دلیل ترس از مصرف هرویین به کراک روى مى‌آورند غافل از اینکه قسمت بیشتر ماده تشکیل‌دهنده کراک را هرویین تشکیل مى‌دهد.
اعتیاد به کراک بسیار شدیدتر و فورى‌تر از اعتیاد به هرویین و ترک آن بسیار مشکل‌تر است.
متاسفانه مصرف قرص‌هاى اکستازى و تاثیر مخرب آن بر روى سیستم عصبى افراد باعث شد تا رسانه‌هاى بین‌المللى دائماً مضرات آن را بازگو کنند در حالى که خطر مصرف کراک همچنان پنهان مانده است و رسانه‌ها کمتر به آن مى‌پردازند.
یک کارشناس مواد مخدر مى‌گوید: «قیمت کراک از لحاظ گرمى بالا است بنابراین هر کسى قدرت خرید کراک را ندارد. در ماه‌‌هاى اخیر که معتادى براى ترک به کلینیک مراجعه مى‌کند، مى‌گوید کراک مصرف کردم وقتى مریض چند روز براى کنترل علائم بسترى مى‌شود. علائم او درست مثل فردى است که هروئین مصرف مى‌کند. به مریض مى‌گوییم هروئین مصرف کردى با این فکر که کلاس هروئین با کراک قابل مقایسه نیست تاکید مى‌کند که کراک مصرف کرده نه هروئین. دو روز به او متادون مى‌دهیم مى‌بینیم جواب مى‌دهد. پس او تمام این مدت هروئین مصرف مى‌کرده است نه کراک. متاسفانه قاچاقچیان مواد مخدر هروئین با درصد خلوص بالا را به جاى کراک مى‌فروشند. قاچاقچیان ترکیب‌هاى شیمیایى را با مواد مخدر آغشته مى‌کنند و ما با فردى با علائم توهم‌زا مواجه مى‌شویم. علائم مصرف این مواد 10 روز بعد از مصرف مشخص مى‌شود که نمى‌دانیم از چیست.»
اخیرا نوع دیگرى از کراک از پاکستان وارد شده که شوک مرگ‌زا مى‌دهد و در یک‌ماه گذشته صد نفر فقط به خاطر حساسیت به این نوع کراک خاص و شوک مرگ‌زاى آن جان خود را از دست داده‌اند.

ممنوعیت شستشوى افراد کراکی
با اینکه بسیارى از نوجوانان، جوانان و خانواده‌ها از اثرات مصرف کراک بى‌خبرند، مدیر دفتر پیشگیرى از آسیب‌هاى اجتماعى و مواجهه با بلایاى طبیعى وزارت آموزش و پروش از ماجراهاى غم‌انگیز مرتبط با رواج ناهنجارى‌هاى ناشى از مصرف مواد نوظهور روانگردان در بین دانش‌آموزان خبر مى‌دهد.
محسن فریدى مى‌گوید: «چندى پیش یک جراح ارتوپد هنگام ترمیم گونه‌هاى جوانی، متوجه شد استخوان‌هاى صورت آن فرد در هنگام ترمیم مدام ترک مى‌خورد. این جوان “کریستال” مصرف مى‌کرد و این ماده خطرناک وارد استخوان‌هاى فرد شده و منجر به پوکى آن شده بود.»
این مقام مسئول همچنین با یادآورى ممنوعیت شستشوى اجساد جوانان «کراکی» پس از مرگ و دفن آنها در کیسه‌هاى پلاستیکى از خانواده‌ها مى‌خواهد تا فرزندان خود را نسبت به خطرات مصرف این مواد آگاه سازند.
جانشین معاونت مبارزه با موادمخدر پلیس تهران بزرگ نیز در رابطه با خوددارى تعدادى از مراکز دفن مردگان از دفن معتادان کراکى مى‌گوید: «در این رابطه گزارش‌هایى نیز به ما رسیده است که در حال بررسى آن هستیم. مصرف کراک باعث پوکى استخوان مى‌شود که در اثر آن استخوان‌ها با کوچکترین ضربه‌اى از هم جدا مى‌شوند و امکان غسل دادن آنها وجود ندارد. همچنین اجساد معتادان کراکى زودتر متعفن مى‌شود.»
سرهنگ کسروی، مصرف آسان این ماده مخدر را باعث افزایش گرایش جوانان به مصرف آن مى‌داند.
این در حالیست که دانش‌پژوه - مدیر روابط‌عمومى سازمان بهشت زهرا- اعلام مى‌کند که تاکنون هیچ گزارشى از سوى پزشک قانونى مبنى بر منع شستشوى این اجساد به این سازمان ارایه نشده است.
متأسفانه شیوع مواد روانگردان و مخدر شیمیایى در بین جوانان و به خصوص نوجوانان به موضوعى بسیار خطرناک تبدیل شده تا جایى که هم اکنون 14 درصد مدارس کل کشور در معرض آلودگى به موادمخدر، سیگار و الکل قرار دارند و آخرین تحقیقات حاکى از تجربه حداقل یکبار مصرف سیگار 5/3 درصد، حداقل یکبار مصرف مواد مخدر 0/5درصد و تجربه حادقل یکبار مصرف الکل، 2/1 درصد دانش‌آموزان کشور است.
در شرایطى که همه مسئولان از گرایش دانش‌آموزان به سیگار و مواد مخدر اظهار نگرانى کرده و مرتبا اعلام مى‌کنند که17/8 درصد دانش‌آموزان در معرض مصرف سیگار، 4/6 درصد تا حدود زیادى در معرض مصرف سیگار، 13/3 درصد در معرض خطر مصرف مواد مخدر و 15/8 درصد در معرض مصرف الکل هستند، متاسفانه طرح‌هاى پیشگیرانه‌اى چون ستاد «پاد» که به منظور پیشگیرى جدى و عملى از افتادن دانش‌آموزان در دام سیگار و اعتیاد، زیر نظر آموزش و پرورش تشکیل شده بود، همچون برخى طرح‌هاى دیگر به علت درگیرى با مشکلات اعتبارى و مالى براى تحقق براى خود، باز ناکام ماند.
مدیر دفتر پیشگیرى از آسیب‌هاى اجتماعى و مواجهه با بلایاى طبیعى وزارت آموزش و پرورش، با اشاره به اینکه یکى از مهم‌ترین وظایف تشکیل ستاد پیشگیرى از استعمال دخانیات (پاد) در محیط‌هاى آموزشی، جلوگیرى از مصرف هرگونه ماده دخانى یا مخدر بوده است مى‌گوید: «متأسفانه علیرغم دستور رئیس جمهور، تاکنون هیچ اعتبارى از سوى سازمان مدیریت و برنامه‌ریزى کشور به این ستاد اختصاص نیافته است.»
این در حالیست که از کل بودجه حدود 200 میلیارد تومانى برنامه‌هاى پیشگیرى از سیگار و مواد دخانى که مجلس شوراى اسلامى مصوب کرده بود، 60 درصد آن به وزارت بهداشت و 40 درصد به تربیت‌بدنى اختصاص یافت و سهمى براى آموزش و پروش با جامعه 15 میلیونى دانش‌آموزان و یک میلیونى فرهنگیان در نظر گرفته نشد.
فریدى همچنین تأکید مى‌کند: «از سال 81 تاکنون هیچ پژوهشى در مورد میزان مصرف و توزیع مواد مخدر در مدارس سراسر کشور انجام نشده است، باید در زمینه مواد مخدر کارى انجام شود تا قبح موضوع در میان دانش‌آموزان جا بیفتد و قدرت نه گفتن را پیدا کنند.
هم اکنون فضاى زندگى و محله 7/5 درصد دانش‌آموزان کاملا ناسالم و فضاى زندگى 43/5 درصد دانش‌آموزان در حد متوسط است. ضمن اینکه شاهدیم قبل از تغییر الگوى مصرف به سمت موادمخدر شیمیایی، 95 درصد پسران و 5 درصد دختران آلوده به مواد مخدر سنتى بودند و هم اکنون 30 درصد دختران و 70 درصد پسران مواد مخدرى شیمیایى که «کراک» جدیدترین آنهاست، مصرف مى‌کنند.
بنا به نظر کارشناسان موادمخدر، در هر جامعه‌اى پس از شیوع مواد اعتیادآور و مشاهده عوارض سوء آن، میل به مصرف آن در افراد کم مى‌شود و در شرایط کنونى نیز هروئین به عنوان ماده مخدر خطرناک و خانمان‌سوز در جامعه جا افتاده است. بنابراین قاچاقچیان با تغییر رنگ، ظاهر و نام این ماده مخدر سعى در ایجاد بازار فروش کرده‌اند. تا جایى که با آزمایش بر روى حدود 30 نمونه از کراک‌هاى مصرفى با قیمت هر گرم 10 تا 20 هزار تومان مشخص شد این مواد کراک واقعى نبوده، بلکه هروئین است. در حالیکه کراک واقعى نوعى از کوکائین است و قیمتى چندین برابر این رقم را دارد.
در این بین نه تنها قاچاقچیان سعى در نابود کردن نوجوانان و جوانان دارند بلکه تبلیغ موادمخدر صنعتى به سایت‌هاى اینترنتى نیز رسیده است و هم اکنون حدود 16 هزار سایت اینترنتى که وابسته به عناصر نامشروع و قاچاقچیان این مواد هستند، تبلیغات این مواد و قرص‌هاى اکستازى را به عهده دارند.
مدیر کل مشاوره و مددکارى ناجا با اشاره به دلایل گرایش جوانان به موادمخدر صنعتى و تغییر ذائقه آنان از مواد مخدر سنتى به موادمخدر صنعتى و روانگردان‌ها مى‌گوید: «باتوجه به اینکه این مواد غالباً به صورت قرص استفاده مى‌شود و استعمال آن به وسایل خاصى نیاز ندارد استفاده از این مواد به مراتب آسان‌تر و راحت‌تر از مواد مخدر سنتى است در عین حالى که استفاده از ده‌ها نوع رنگ، شکل و اسامى فریبنده براى این مواد به لحاظ روانى عامل موثرى در گرایش جوانان به این مواد است.»
رئیس مرکز مبارزه با مواد مخدر نیز کراکى را که در بازار و میادین به فروش مى‌رسد را غیرواقعى و ترکیبى از مواد زاید مى‌داند و مى‌گوید: «کراک نوعى از کوکائین است که بسیار محدود و در اوزان پایین 100 الى 200 گرم توسط مسافران خارج از کشور (مالزی، تایلند و هلند) وارد کشور مى‌شود.»
وى قیمت کراک واقعى را گرمى 120 هزار تومان عنوان مى‌کند و مى‌گوید: «به خاطر گران قیمت بودن این ماده بسیار محدود وارد کشور شده و اقشار مرفه از آن مى‌کنند، به همین خاطر آنچه تحت عنوان کراک در بازار و میادین به فروش مى‌رسد واقعى نیست.»
یک آسیب شناس اجتماعى نیز شیوع مواد شیمیایى روانگردان جدید را چالش جدى در مقابل دولتمردان و خانواده‌ها مى‌داند و اثرات تخریبى مصرف موادى همچون شیشه، کریستال و کراک را بین 110 تا 140 برابر تریاک و هروئین بر روى مغز و اعصاب مى‌داند.

کراک چیست؟
معناى اصلى کراک غذاى خدایان است و در سالهاى دور براى رفع دل درد و سر درد از برگ کوکا تهیه شده و مورد استفاده قرار مى‌گرفته است. گیاه کوکا خودبخود و به صورت وحشى در ارتفاعات دامنه‌هاى کو‌ه‌ها در هواى معتدل و مرطوب مى‌روید. کشورهاى بولیوی، کلمبیا، آمریکا، هندوستان، جزیره سیلان و مالزى مراکز رشد و نمو کوکا است.
دکتر هومن شریفی، اعتیادشناس درباره تاریخچه این ماده مى‌گوید: «در ابتدا کشیش‌ها کراک را مى‌سوزاندند چون اعتقاد داشتند این کار باعث مى‌شود که خدایان به وجد بیایند. همچنین کریستف کلمپ در چهارمین سفر خود مصرف این گیاه را توسط سرخپوستان آمریکایى ذکر کرده است.»
وى درباره مصرف این مواد در کشور مى‌گوید: «کراکى که هم اکنون در ایران مورد استفاده قرار مى‌گیرد، واقعى نیست و در حقیقت نوعى هروئین غلیظ شده است. قیمت آن هم یک دهم قیمت واقعى‌اش است. چهار تا شش ثانیه پس از مصرف اثراتش شروع مى‌شود. مصرف این ماده از کمترین مقدار توسط فرد در طول یک ماه به ده برابر افزایش پیدا مى‌کند تا جایى که فردى که روزى یکبار مصرف مى‌کرده مجبور است هرچند ساعت یکبار این کار را تکرار کند.»
این کارشناس کلینیک ترک سیگار در ادامه مى‌گوید: «کراک برخلاف دیگر مواد مخدر بدون بو و مصرف آن بسیار ساده است. حتى اگر این ماده را در حضور اعضاى خانواده مصرف شود هیچ کس متوجه نخواهد شد.»
این اعتیاد شناس درباره آثار کوتاه مدت مصرف کراک در فرد مى‌گوید: «از بین رفتن درد و خروج استرس و اضطراب از بدن فرد، احساس سرخوشى کاذب و ایجاد تحرک در فرد، بروز رفتارهاى خطرناک و حرف‌هاى بى‌ربط است که تمام اینها تنها 5 تا 7 دقیقه طول مى‌کشد. تکرار مصرف این ماده طى چند روز همراه با استفراغ، گیجی، بى‌تفاوتى احساسى و مرگ ناگهانى در اثر ایست تنفسى است.»
دکتر شریفى مهم‌ترین اثر بلند مدت مصرف کراک در فرد معتاد را از بین رفتن اثرات ماده در بین در عرض سه تا پنج ساعت اعلام مى‌کند و مى‌گوید: «بنابراین فرد باید هر چهار ساعت یک‌بار و حتى کمتر مصرف را تکرار کند تا دچار مشکل نشود. همچنین از بین رفتن اشتها، کاهش وزن، یبوست، عفونت‌هایى همچون ایدز و هپاتیت، شکنندگى پوست، پیرى زودرس، افزایش فشار خون همراه با آزادسازى هیستامین که خارش در فرد ایجاد مى‌کند، از آثار مصرف این ماده در دراز مدت است.»
وى درباره ترک مصرف این ماده مى‌گوید: «روش ترک کراک براى اولین بار در سال 1800 در تایلند با کاهش مصرف به ترک تدریجى آغاز شد. سال 1964 با کشف متادون، روش‌هاى جایگزین با متادون شروع شد و امروزه براى مرحله سم‌زدایى پروتکل‌هاى درمانى متفاوتى وجود دارد. سه درمان اصلى دارویی، به منظور سم‌زدایى و رفع علائم ترک، درمان رفتارى و شناختى و درمان‌هاى اجتماعى و خانوادگى مورد استفاده قرار مى‌گیرد.»
دکتر شریفى با تأکید بر قابل درمان بودن افراد معتاد به کراک، برخلاف تصور بیشتر افراد جامعه که فکر مى‌کنند ترک کراک غیرممکن است مى‌گوید: « با توجه به کاهش سن اعتیاد به 13 سال و ناآگاه بودن نوجوانان و جوانان نسبت به مواد مخدر جدید باید مانع وحشت زایى در کشور شده و با مشاوره درست افراد درگیر با این موضوع را نجات دهیم. هم اکنون نیز بسیارى از افراد معتاد به کراک با مراجعه به کلینیک‌هاى ترک اعتیاد و روش‌هاى مناسب ترک توانسته‌اند بدن خود را وجود این ماده مخدر خطرناک پاک کنند.»

مواظب پول توجیبى فرزندانتان باشید!
معاشرت با دوستان ناباب، وجود معتاد در خانه، بیکاری، اختلافات خانوادگى و همچنین کنجکاوى از عوامل مصرف مواد مخدر در بین نوجوانان و جوانان ذکر مى‌شود. به همین دلیل دکتر امان قرایى مقدم از خانواده مى‌خواهد تا به سوالات کنجکاوانه فرزندانشان با حوصله جواب دهند و دوستانشان را کنترل کنند.
این جامعه شناس معتقد است، پول توجیبى زیاد در سیگارى شدن نوجوانان تاثیر بسیار زیادى دارد. همچنین قرار گرفتن در جمع دوستان ناباب و نداشتن قدرت «نه» گفتن آنها را به سوى مصرف مواد مخدر مى‌کشاند. وقتى نوجوانان به مصرف مواد مخدر روى مى‌آورند پس از مدنى دچار افسردگى شده و خودشان را از دیگران جدا مى‌کنند. همین رفتار باعث مى‌شود که محیط مدرسه کم‌کم برایشان خسته کننده شده و در نهایت از درس و تحصیل ترد مى‌شوند. حتى در بسیارى به دلیل اینکه فکر مى‌کنند راهى براى بازگشت ندارند دست به خودکشى مى‌زنند.
عضو هیات علمى دانشگاه تربیت معلم مى‌گوید: «بررسى‌ها نشان مى‌دهد مصرف چهار روز کراک باعث مى‌شود که اثرات آن به مدت 7 سال در فرد باقى بماند و موجب اختلالات حرکتی، افزایش هذیان گویى و تضعیف حس بینایى و لامسه شود.
قرایى مقدم با اشاره به توقف طرح ستاد «پاد» در وزارت آموزش و پروش مى‌افزاید: «این طرح نیز مانند بسیارى از برنامه‌هاى دیگر به مرحله اجرا درنیامد. دلیل آن هم این است که براى مبارزه با مصرف مواد مخدر در بین دانش‌آموزان بودجه هنگفتى مورد نیاز است و یک سازمان نمى‌تواند به تنهایى از عهده این کار برآید. بنابراین حساسیت رسیدگى به این معضل به قدرى است که تمام دستگاه‌هاى دولتى زیربط بایستى با در نظر گرفتن بودجه عظیمى مانع از گسترش این ماده در بین نوجوانان و جوانان شوند.»
خواسته یا ناخواسته بسیارى از نوجوانان و جوانان ایرانى درگیر مسئله‌اى به نام اعتیاد شده‌اند و اولین قدم براى مبارزه با گسترش این موضوع شناسایى این افراد است. حال با وجود این‌که چهار سال از آخرین تحقیقات پیرامون آمار دقیق میزان مصرف مواد مخدر در بین دانش‌آموزان مى‌گذرد چگونه مى‌توان راه‌حلى براى رهایى از دام «کراک» که نزدیک به سه سال از حضور نامبارکش در بین نوجوانان و جوانان مى‌گذرد، پیدا کرد؟
دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 11:5 بعد از ظهر
علل گرایش جوانان و نوجوانان به سوء مصرف مواد اعتیاد آور  

 

تا به حال به این مسئله فکر کردین که چطور یک نفر به مواد مخدر معتاد میشه؟ آیا به نتیجه خاصی هم رسیدین یا نه؟ در این جزوه علل مختلف گرایش جوانها را به مواد اعتیاد آور بررسی می کنیم.
بسیاری از جوانها و حتی پدر و مادر ها فکر می کنن که دلیل اعتیاد فرد، اصرار دوستان بوده است. در حالی که این تنها انگیزه سوء مصرف مواد در جوانان نیست. اگر بخواهیم انگیزه های مصرف مواد مخدر جوانها را بشناسیم، فهرست بلند بالایی میشه، نگاه کنین:
کنجکاوی، کسب لذت، تسکین درد، فراموش کردن مشکلات، شوخی و خنده، هیجان طلبی یا میل به خطر کردن، احساس بزرگ شدن، پیوستن به گروهی خاص و ... این علل با وجود این که چندان مهم به نظر نمی رسند، باعث اعتیاد میلیونها انسان شده اند. بیشترین علت اعتیاد جوانان در ایران دو عامل کنجکاوی و کسب لذت است.
امروزه متخصصین، یک عامل را زمینه ساز اعتیاد نمی دانند و معتقدند عوامل مختلف دست به دست هم میدن و فرد را معتاد می کنن. این عوامل تشکیل شدن از عوامل فردی ( عوامل روانی، زیستی، و بیولوژیک)، عوامل خانوادگی و عوامل اجتماعی، هر کدام از این سه عامل به تنهایی نیز قادرند تا موجب گرایش فرد به اعتیاد شوند.
یکی از مهمترین عوامل گرایش جوانان و نوجوانان به مصرف مواد اعتیاد آور کنجکاوی و هیجان طلبی است.

عوامل فردی

فشار های عصبی و بیماریهای روحی: کسانی که دائماً در معرض فشار های عصبی و محیطی قرار دادن، بیشتر از دیگران در معرض خطر گرایش به اعتیاد هستن. موقعیت هایی همانند کنکور، ازدست دادن نزدیکان، شکستهای عاطفی، مالی، شغلی، تحصیلی، انتخاب همسر و ... ممکن است در زندگی هر جوانی پیش آید و اگر شما راه صحیح مقابله با آنها را ندانید، امکان دارد برای دست یابی به تسکین و آرامش مقطعی، به مواد اعتیاد آور روی آورید. از آن جایی که امروزه رابطه بین بیماریهای روانی و اعتیاد به اثبات رسیده، خیلی خوب است که جوانها به جای راه حلهای مقطعی و نادست (توسل به مواد اعتیاد آور ...) به فکر یافتن راه حلهای مناسب برای رفع مشکلات خود باشند.
سن بحرانی: سنین شانزده تا بیست و چهار سال، سنین پر خطری برای جوانان محسوب میشن.
شخصیت های خاص: بعضی از افراد با خصوصیات شخصیتی خاص خودشان، بیشتر در معرض خطر اعتیاد قرار می گیرن، به طور مثال کسی که به خاطر خجالت و رو در بایستی ، توان نه گفتن به دوستش را نداره، ممکنه با هر تعارف ساده به مصرف مواد آلوده بشه. ممکنه یک نفر در نتیجه کمبود اعتماد به نفس سراغ مواد بره و یا بر عکس اعتماد به نفس بالایی داشته باشه و فکر کنه که با مصرف مواد به هیچ وجه معتاد نمی شه. حالا فردی را تصور کنید که دائما تو خودشه و با کسی حرف نمی زنه. این فرد بدنبال مصرف مواد، اخلاقش عوض میشه و فکر میکنه می تونه مشکل رفتاری خودش را تا آخر عمر با مصرف مواد بر طرف کنه. در صورتیکه اعتیاد به مرور زمان مشکلات او را چندین برابر و چند برابر خواهد کرد. جوانی که دائماً نظرش عوض میشه و در تصمیم گیری ضعیفه، در آن لحظه خاص که باید برای یک عمر زندگیش تصمیم بگیره، اشتباه می کنه و همه چیز خراب میشه.
مشکلات جسمانی: بعضی ها برای تسکین درد از مواد مخدر استفاده می کنن. در صورتی که پزشکان با بهره گیری از داروهای مسکن، میتونن طوری درد رو کنترل کنن که فرد به آن داروها وابسته نشه.
عدم آگاهی از خطرات مصرف مواد مخدر: گروهی دائماً در حال تبلیغ برای مواد مخدر هستن، برای این که یا رفتار خودشون رو توجیه کنن و یا مواد شون رو بفروش برسونن. ولی اگر جوانها از خطرات و عوارض مصرف مواد واقعاً اطلاع درستی داشته باشن، محاله که هر گونه ماده اعتیاد آوری را مصرف کنن.
نگرش مثبت به مواد مخدر: مجموع اطلاعات غلط و باورهای نادرست، موجب میشه که فرد، نگرش و دیدگاه مثبتی نسبت به مصرف مواد مخدر پیدا کنه و زشتی مصرف برایش از بین بره. اینکه ببینیم اطلاعات درست را از کجا بگیریم و از کی بشنویم، اهمیت زیادی داره.
مشاغل خاص: بعضی از مشاغل خاص که فعالیت جسمی سنگین و تغییر ساعتهای خواب و بیداری را به دنبال دارن، فرد را مستعد ابتلا به اعتیاد می کنن، کسانی که این مشاغل رو دارن، باید بیشتر مراقب خودشان باشند.
اضطراب، افسردگی شدید، پرخاشگری و رفتارهای ضد اجتماعی، زمینه ساز بروز اعتیاد هستند.

عوامل خانوادگی

ممکنه همه خانواده ها، در همه زمینه ها، کاملاً موفق نباشن. ساختار خانوادها همیشه یکسان نیست. بعضی از خانوادها، بی سرپرست و یا تک سرپرست هستن. این چنین خانواده هایی ، معمولاً با مشکلاتی مواجه می شوند. مشکلات و دشواریهای خانوادگی، در شرایط دیگری نیز پیش می آید. مثلاً وقتی که در بین افراد خانواده، فردی معتاد است، تعداد افراد خانواده زیاد هستن و یا روابط خانوادگی متشنج است. اگر چه همه این عوامل مشکل آفرین هستن، اما باید بدانی که برای هر مشکلی یک راه حل درست و منطقی وجود دارد. استفاده از مواد اعتیاد آور ، قطعاً راه حل این مشکلات نیست و بر این دشواری ها خواهد افزود.
چنانچه تو با یکی از این مشکلات مواجه هستی به چگونگی رفع آن ها فکر کن، با مشاور مدرسه یا یک بزرگتر مورد اعتماد مشورت کن. مطمئناً راه حل مناسبی برای حل مشکلات خودت پیدا می کنی.
اعتیاد راه حل مشکلات نیست.
در خانواده های پرتنش روابط عاطفی بین اعضا کاهش می یابد و احتمال گرایش آنان به اعمال بزه کارانه و مواد اعتیاد آور بسیار بیشتر است.

اوقات فراغت و فعالیتهای جایگزین

آیا در زندگیت برنامه ریزی داری؟ اوقات بیکاری ات را چطور می گذرونی؟ اگر برای زندگیت برای اوقات کاری و اوقات بیکاری ات برنامه نداری، مواظب باش ،‌چون این خودش یک زنگ خطره.
به چیزهایی که علاقه داری فکر کن، استعدادهای خودت رابشناس و سعی کن زندگیت را با چیزهایی که تو را سرگرم می کنه و دوستشون داری، پر کنی. مثلاً عده ای از بچه هابه ورزش روی میارن، عده ای دیگر مطالعه در کتابخانه ها و فرهنگسرا ها را ترجیح میدن، بعضی از جوانان به کارهای هنری مثل تئاتر، موسیقی... می پردازن و یا به کلاسهای مختلف میرن. تو چکار می کنی؟ پرداختن به کوه نوردی، شنا، اردو و مسابقات فرهنگی،ورزشی و مطالعه.. می تونه تو را از خطر اعتیاد حفظ کنه.
خیلی خوبه که برای هر روزمان، یک برنامه مشخص داشته باشیم و آن را هما ن روز انجام بدهیم.

دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 11:4 بعد از ظهر
عوامل زمینه ساز
عتیاد یک بیماری زیست شناختی، روانشناختی و اجتماعی است عوامل متعددی در اتیولوژی سوء مصرف و اعتیاد موثر هستند که در تعامل با یکدیگر منجر به شروع مصرف و سپس اعتیاد می شوند. عوامل موثر بر فرد، محیط فرد و کلیه علل و عوامل درهم بافته ای هستند که بر یکدیگر تاثیر می گذارند. درک کلیه علل و عوامل زمینه ای موجب می شود تا روند پیشگیری، شناسایی، درمان و پیگیری به طور هدفمند طرح ریزی شود.

بنابراین، آشنایی با عوامل زمینه ساز مستعد کننده در مقابل آن از دو جهت ضرورت دارد:

1- شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد و اقدامهای پیشگیرانه لازم برای آنان؛

2- انتخاب نوع درمان و اقدامهای خدماتی، حمایتی و مشاوره ای لازم برای معتادان.  

عوامل مخاطره آمیز

عوامل مخاطره آمیز مصرف مواد شامل عوامل فردی، عوامل بین فردی و محیطی و عوامل اجتماعی است.

عوامل مخاطره آمیز فردی

 □  دوره نوجوانی

 □  استعداد ارثی

 □  صفات شخصیتی:

     صفات ضد اجتماعی

   ●  پرخاشگری

   ●  اعتماد به نفس پایین

   اختلالهای روانی:

   ● افسردگی اساسی

   ● فوبی

  نگرش مثبت به مواد

 □  موقعیتهای مخاطره آمیز:

   ● ترک تحصیل

   ● بی سرپرستی

 □  تاثیر مثبت مواد بر فرد

در اینجا به شرح هر یک از عوامل فوق می پردازیم:

دوره نوجوانی

 مخاطره آمیز ترین دوران زندگی از نظر شروع به مصرف مواد دوره نوجوانی است. نوجوانی دوره انتقال از کودکی به بزرگسالی و کسب هویت فردی و اجتماعی است. در این دوره، میل به استقلال و مخالفت با والدین به اوج می رسد و نوجوان برای اثبات بلوغ و فردیت خود ارزشهای خانواده را زیر سوال می برد و سعی در ایجاد و تحلیل ارزشهای جدید خود دارد. مجموعه این عوامل، علاوه بر حس کنجکاوی و نیاز به تحرک، تنوع و هیجان، فرد را مستعد مصرف مواد می نماید.

 ژنتیک

 شواهد مختلفی از استعداد ارثی اعتیاد به الکل و مواد وجود دارد. تاثیر مستقیم عوامل ژنتیکی عمدتاً از طریق اثرات فارماکوکینتیک و فارکودینامیک مواد در بدن می باشد که تعیین کننده تاثیر ماده بر فرد است. برخی از عوامل مخاطره آمیز دیگر نیز تحت نفوذ عوامل ژنتیکی هستند مانند برخی اختلالهای شخصیتی و روانی و عملکرد نامناسب تحصیلی ناشی از اختلالهای یادگیری.

 صفات شخصیتی

 عوامل مختلف شخصیتی با مصرف مواد ارتباط دارند. از این میان، برخی از صفات بیشتر پیش بینی کننده احتمال اعتیاد هستند و به طور کلی فردی را تصویر می کنند که با ارزشها یا ساختارهای اجتماعی مانند خانواده، مدرسه و مذهب پیوندی ندارد و یا از عهده انطباق، کنترل یا ابراز احساسهای دردناکی مثل احساس گناه، خشم و اضطراب بر نمی آید. این صفات عبارتند از: عدم پذیرش ارزشهای سنتی و رایج، مقاومت در مقابل منابع قدرت، نیاز شدید، احساس فقدان کنترل بر زندگی خود، اعتماد به نفس پایین، فقدان مهارت در برابر پیشنهادهای خلاف دیگران، فقدان مهارتهای اجتماعی و انطباقی. از آنجا که اولین مصرف مواد، معمولاً از محیطهای اجتماعی شروع می شود هر قدر فرد قدرت تصمیم گیری و مهارت ارتباطی بیشتری داشته باشد، بهتر می تواند در مقابل فشار همسالان مقاومت کند.

 اختلالهای روانی

در حدود 70 درصد موارد، همراه با اعتیاد اختلالهای دیگر روانپزشکی نیز وجود دارد. شایع ترین تشخیصها عبارتند از: افسردگی اساسی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، فوبی، دیس تایمی، اختلال وسواسی- جبری، اختلال پانیک، مانیا، اسکیزوفرنی.

 نگرش مثبت به مواد

 افرادی که نگرشها و باورهای مثبت و یا خنثی به مواد مخدر دارند، احتمال مصرف و اعتیادشان بیش از کسانی است که نگرشهای منفی دارند. این نگرشهای مثبت معمولاً عبارتند از: کسب بزرگی و تشخص، رفع دردهای جسمی و خستگی، کسب آرامش روانی، توانایی مصرف مواد بدون ابتلا به اعتیاد.

موقعیتهای مخاطره آمیز فردی

 بعضی از نوجوانان و جوانان در موقعیتها یا شرایطی قرار دارند که آنان را در معرض خطر مصرف مواد قرار می دهد. مهمترین این موقعیتها عبارتند از: در معرض خشونت قرار گرفتن در دوران کودکی و نوجوانی، ترک تحصیل، بی سرپرستی یا بی خانمانی، فرار از خانه، معلولیت جسمی، ابتلا به بیماریها یا دردهای مزمن. حوادثی مانند از دست دادن نزدیکان یا بلایای طبیعی ناگهانی نیز ممکن است منجر به واکنشهای حاد روانی شوند. در این حالت فرد برای کاهش درد و رنج و انطباق با آن از مواد استفاده می کند.

 تاثیر مواد بر فرد

این متغیر وقتی وارد عمل می شود که ماده حداقل یک بار مصرف شده باشد. چگونگی تاثیر یک ماده بر فرد، تابع خواص ذاتی ماده مصرفی و تعامل آن با فرد و موقعیت فرد مصرف کننده است. تاثیر مواد بر فرد مصرف کننده، به میزان قابل توجهی، به مشخصات او بستگی دارد. این مشخصات عبارتند از: شرایط جسمی فرد، انتظار فرد از مواد، تجربیات قبلی تاثیر مواد و مواد دیگری که هم زمان مصرف شده اند. مواد مختلف نیز تاثیرهای متفاوتی بر وضعیت فیزیولوژیک و روانی فرد دارند، مثلاً: هروئین و کوکائین سرخوشی شدید، الکل آرامش و نیکوتین مختصری هشیاری و آرامش ایجاد می کند.

عوامل مخاطره آمیز بین فردی و محیطی

   عوامل مربوط به خانواده:

   غفلت از فرزندان

   وجود الگوی نامناسب در خانواده

   خانواده آشفته

   عوامل مربوط به دوستان:

   دوستان مصرف کننده مواد

   عوامل مربوط به مدرسه:

   فقدان محدودیت

   فقدان حمایت

   عوامل مربوط به محل سکونت:

   شیوع خشونت و اعمال خلاف

عوامل مربوط به خانواده

 خانواده اولین مکان رشد شخصیت، باورها و الگوهای رفتاری فرد است. خانواده علاوه بر اینکه، محل حفظ و رشد افراد و کمک به حل استرس و پاتولوژی است، منبعی برای تنش، شکل و اختلال نیز می باشد. نا آگاهی والدین، ارتباط ضعیف والدین و کودک، فقدان انضباط در خانواده، خانواده متشنج یا آشفته و از هم گسیخته، احتمال ارتکاب به انواع بزهکاریها مانند سوء مصرف مواد را افزایش می دهد. همچنین والدینی که مصرف کننده مواد هستند باعث می شوند فرزندان با الگوبرداری از رفتار آنان مصرف مواد را یک رفتار بهنجار تلقی و رفتار مشابهی پیشه کنند.

تاثیر دوستان

تقریباً در 60 درصد موارد، اولین مصرف مواد به دنبال تعارف دوستان رخ می دهد. ارتباط و دوستی با همسالان مبتلا به سوء مصرف مواد، عامل مستعد کننده قوی برای ابتلای نوجوانان به اعتیاد است. مصرف کنندگان مواد، برای گرفتن تایید رفتار خود از دوستان، سعی می کنند آنان را وادار به همراهی با خود نمایند. گروه«همسالان» به خصوص، در شروع شروع مصرف سیگار و حشیش بسیار موثر هستند. بعضی از دوستیها، صرفاً حول محور مصرف مواد شکل می گیرد. نوجوانان به تعلق به یک گروه نیازمندند و اغلب پیوستن به گروههایی که مواد مصرف می کنند، بسیار آسان است. هر چند پیوند فرد با خانواده، مدرسه و اجتماعات سالم کمتر باشد، احتمال پیوند او با این قبیل گروهها بیشتر می شود.

عوامل مربوط به مدرسه

 از آنجا که مدرسه بعد از خانواده، مهم ترین نهاد آموزشی و تربیتی است، می تواند از راههایی زیر زمینه ساز مصرف مواد در نوجوانان باشد:
بی توجهی به مصرف مواد و فقدان محدودیت یا مقررات جدی منع مصرف در مدرسه، استرسهای شدید تحصیلی و محیطی، فقدان حمایت معلمان و مسئولان از نیازهای عاطفی و روانی به خصوص به هنگام بروز مشکلات و طرد شدن از طرف آنان.

عوامل مربوط به محل سکونت

 عوامل متعددی در محیط مسکونی می تواند موجب گرایش افراد به مصرف مواد شود: فقدان ارزشهای مذهبی و اخلاقی، شیوع خشونت و اعمال خلاف، وفور مشاغل کاذب، آشفتگی و ضعف همبستگی بین افراد محل و حاشیه نشینی از جمله این عوامل هستند.

عوامل مخاطره آمیز اجتماعی

   فقدان قوانین و مقررات جدی ضد مواد مخدر

   بازار مواد

   مصرف مواد به عنوان هنجار اجتماعی

   کمبود فعالیتهای جایگزین

   کمبود امکانات حمایتی، مشاوره ای و درمانی

   توسعه صنعتی، محرومیت اجتماعی- اقتصادی

مشخصات فردی و عوامل محیطی بخشی از علل اعتیاد هستند و بخش دیگر را بازارهای بین المللی مواد و عوامل اجتماعی- اقتصادی حاکم بر جامعه تشکیل می دهند. این عوامل عبارتند از:

 قوانین

 فقدان قوانین جدی منع تولید، خرید و فروش، حمل و مصرف مواد، موجب وفور و ارزانی آن می شود.

 بازار مواد

 میزان مصرف مواد، با قیمت آن نسبت معکوس دارد. هر چه قیمت مواد کاهش یابد، تعداد افرادی که بتوانند آن را تهیه کنند افزایش می یابد. همچنین سهل الوصول بودن مواد به تعداد مصرف کنندگان آن می افزاید.

مصرف مواد به عنوان هنجار اجتماعی

در جوامعی که مصرف مواد نه تنها ضد ارزش تلقی نمی شود، بلکه جزیی از آداب و سنن جامعه و یا نشان تمدن و تشخیص و وسیله احترام و پذیرایی است، مقاومتی برای مصرف مواد وجود ندارد و سوء مصرف و اعتیاد شیوع بیشتری دارد.

 کمبود امکانات فرهنگی، ورزشی، تفریحی

کمبود امکانات لازم برای ارضای نیازهای طبیعی روانی و اجتماعی نوجوانان و جوانان از قبیل کنجکاوی، تنوع طلبی، هیجان، ماجراجویی، مورد تایید و پذیرش قرار گرفتن و کسب موفقیت بین همسالان، موجب گرایش آنان به کسب لذت و تفنن از طریق مصرف مواد و عضویت در گروههای غیر سالم می شود.

عدم دسترسی به سیستمهای خدماتی، حمایتی، مشاوره ای و درمانی

 در زندگی افراد، موقعیتها و مشکلاتی پیش می آید که آنان را از جهات مختلف در معرض خطر قرار می دهد. فقدان امکانات لازم یا عدم دسترسی به خدماتی که در چنین مواقعی بتواند فرد را از نظر روانی، مالی، شعلی، بهداشتی، اجتماعی حمایت نماید، فرد را تنها و بی پناه، بدون وجود سطح مقاومت اجتماعی رها می کند.

توسعه صنعتی جامعه، مهاجرت، کمبود فرصتهای شغلی و محرومیت اقتصادی- اجتماعی

 توسعه صنعتی، جوامع را به سمت شهری شدن و مهاجرت از روستاها به شهرها سوق می دهد. مهاجرت باعث می شود تا فرد، برای اولین بار، با موانع جدیدی برخورد نماید. جدایی از خانواده، ارزشهای سنتی و ساختار حمایتی قبلی به تنهایی، به انزوا و ناامیدی فرد می انجامد. کم سوادی، فقدان مهارتهای شغلی، عدم دسترسی به مشاغل مناسب و به دنبال آن محدودیت در تامین نیازهای حیاتی و اساسی زندگی و تلاش برای بقا، فرد را به مشاغل کاذب یا خرید و فروش مواد می کشاند و یا برای انطباق با زندگی سخت روزمره و شیوه جدید زندگی به استفاده از شیوه های مصنوعی مانند مصرف مواد سوق می دهد

دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 11:3 بعد از ظهر
کراک چیست؟
کراک ماده ی مخدر جدیدی است که بنا به مشخصاتی که دارد به مراتب بدتر از ایدز بدتر از سرطان و غیر قابل مقایسه با حتی هرویین شروع به نسل کشی بین جوانان ایران کرده است اگر جوانان و خانواده ها عمق این فاجعه را سریعا در نیابند نسل جوان در معرض تهدیدی جدی قرار دارد .خطری که در کمتر از 2 سال جوانان کشورمان را مثل برگ خزان به زمین خواهد انداخت .

1- کراک هرویینی است که تا حد امکان اشباع شده یعنی یک گرم کراک از 10 تا 100 گرم هرویین ساخته شده ولی قیمت آن هم قیمت هرویین و در بعض مواقع به مراتب ارزان تر از هرویین است. اعتیاد آن نسبت به هرویین بسیار شدید تر و فوری تر و ترک آن بسیار مشکل تر است .

2- کراک ماده ی مخدر جدید است یعنی در واقع با نام جدید معرفی شده نوجوانان نمی دانند که بد تر از هرویین است بنابر این وحشتی که از هروئین دارند و باعث می شود که به طرفش نروند از کراک ندارند اکثرا خیال میکنند که کراک چیزی در حد قرص های روان گردان و اکستازی است . به همین دلیل از مصرف آن وحشت ندارند و این شروع و علت فاجعه است .

3- مصرف حتی یک بار کراک اعتیاد آور است و این تفاوت اساسی کراک با قرص های اکستازی است که اگر چه در بلند مدت کشنده هستند اما اعتیاد با قدرت بالا ندارند . تبلیغات زیادی که شبانه روزی علیه قرص های اکستازی شده باعث شده که خطر کراک در سایه و پنهان باقی بماند

4- کراک بر خلاف هروئین تریاک و حشیش و ... بدون بوست و مصرف آن بسیار ساده و بدون نیاز به وسایل حجیم و صرف وقت است حتی یک نوجوان می تواند در حمام یا در توالت کراک استعمال کند در ظرف کمتر از 1 الی 2 دقیقه چنانچه حتی بلافاصله شخص دیگری وارد حمام یا دستشویی بشود متوجه نخواهد شد .حتی در شرایطی که همه در خواب هستند امکان مصرف آن زیر پتو یا ملافه با یک فندک کوچک و دو عدد سنجاق وجود دارد .

5- کراک بسیار کوچک است از نخود کوچکتر به اندازه ی یک عدس حتی یک دانه ماش را به نوک سنجاق میچسبانند و همین اندازه می تواند بارها با یک سنجاق داغ دیگر مورد استفاده قرار گیرد .بنابراین جاسازی آن بسیار ساده و خانواده ها به سادگی نمی توانند آن را کشف کنند . حتی چیزی شبیه دقیقا یک تکه کچ از دیوار کنده شده و به اندازه یک ماش توجه هیچ کس را جلب نمیکند .

کراک پودر کوکائین

6- با وجود اینکه مواد اولیه کراک در ایران هرویین است بسیار ارزان تر از هرویین در اختیار نوجوانان قرار میگیرد .

7- معتاد به تریاک می تواند سال ها زنده بماند و در کنار مصرف زندگی عادی خود را نیز داشته باشد حتی کار کند و خانوده اش را سرپرستی کند .حتی معتاد هروئین می تواند10 تا 20 سال زنده بماند و اگر وادار به تزریق نشود شاید حتی بیشتر .اما معتادی که 3ماه بعد از مصرف کراک تا 30 (سی) کیلو از وزن بدنش کم می شود آیا بیش از 2 سال زنده می ماند ؟

معتاد به کراک در پایان اولین سال اعتیادش حداقل کبد و طحالش را قطعا از دست خواهد داد.معتاد به کراک هرگز نمی تواند بیش از یک ماه زندگی عادی داشته باشد پس از یک ماه یا نشئه و در حال چرت زدن و یا خماری در حال درد کشیدن است .

آیا مرگی دردناکتر و مظلومانه تر از این هم هست مرگی که در سایه بی اطلاعی مردم و جامعه اتفاق می افتد . متاسفانه کراک در جامعه به سرعت در حال پیشروی و قربانی گرفتن است وچیزی نمانده تا به یک اپیدمی تبدیل شود .

.
دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 11:1 بعد از ظهر
پس از آن که امام زمان ظهور کرد چه اتفاقاتی می افتد؟
 اتفاقاتى که در دوره ظهور امام مهدى عج الله فی فرجه مى‏افتد، بسیار است. با بهره مندى از روایات اهل بیت علیه السلام تنها به بیان چند رخداد مهم اشاره مى‏ کنیم:
 1- اعلان ظهور:
اولین حادثه‏اى که بعد از ظهور امام زمان علیه السلام شکل مى ‏گیرد، اعلام ظهور امام زمان علیه السلام است. ظهور حضرت به وسیله منادى آسمانى اعلام مى‏ گردد، آن گاه حضرت در حالى که به کعبه تکیه داده است، با دعوت به حق، ظهور خود را اعلام مى‏دارد.(1) دعوت حضرت هم به منظور اعلام ظهور حضرت است و هم به منظور فراخوان عمومى جهت پذیرش حکومت جهانى صورت مى ‏گیرد. امام على علیه السلام فرمود: «هنگامى که منادى از آسمان ندا مى‏دهد: حق از آنِ آل محمد است و اگر طالب هدایت و سعادت هستید، به دامان آل محمد چنگ زنید، حضرت مهدى عج الله فی فرجه ظهور مى‏ کند»(2)
 
2- رجعت و بازگشت برخى از مؤمنان صالح و پیامبران الهى
مانند حضرت عیسى علیه السلام که در رکاب حضرت مهدى عج الله فی فرجه خواهند بود و در قیام و مبارزه او با ستمگران شرکت دارند.
 3- مبارزات امام زمان عج الله فی فرجه :
یکى از حوادث مهم که بعد از ظهور امام زمان علیه السلام به وجود مى‏آید، مبارزه امام با دشمنان و مخالفان ظهور است. برخى از افراد و گروه‏ها حکومت عدالت گستر امام زمان علیه السلام را بر نمى‏تابند و با حضرت به جنگ مى ‏پردازند. مخالفان امام را افراد و گروه‏هاى مختلف تشکیل مى ‏دهند(3) و سیاست امام در برابر آن‏ها متفاوت است.
 امام زمان علیه السلام نخست همگان را به دین و صلح فرا مى‏خواند و با مدارا با آن‏ها رفتار مى‏نماید.
 امّا دشمنان دعوت امام را نادیده مى‏گیرند و به جنگ با امام مى ‏پردازند. امام با بهره‏گیرى از همه قدرت و امکانات، با دشمنان برخورد مى‏کند، و جنگ سختى به وقوع مى‏ پیوندد.(4) از جمله جنگ امام زمان عج الله فی فرجه با دجال(5) و سفیانى.(6)
 
4- پیروزى امام زمان عج الله فی فرجه :
در این درگیرى ‏ها سرانجام حضرت پیروز مى‏شود. در برخى روایات از پیروزى امام بر شرق و غرب،(7)، جنوب و قبله(8) گزارش شده است.
 امام باقر علیه السلام فرمود: «حضرت قائم از ما است و فرمانروایى حضرت شرق و غرب را فرا مى گیرد».(9) از پیامبر اسلام(ص) گزارش شده است که حضرت مهدى عج الله فی فرجه لشکریانش را به سراسر زمین گسیل مى‏ دارد.(10)
 
5- تشکیل حکومت جهانى و برچیده شدن مرزهاى جغرافیایى:

 امام مهدى عج الله فی فرجه حکومت جهانى تشکیل مى‏دهد و مرزهاى جغرافیایى را بر مى‏چیند. این حکومت همان حکومت آرمانى موعود است که از آن در روایات گاهى به مدینه »فاضله« سخن گفته شده است.(11) گاهى به جامعه مطلوب و گاهى به «دولت کریمه» یاد شده است.
 حکومت جهانى امام زمان علیه السلام از مؤلّفه‏ ها و شاخصه هایى برخوردار است که تحقق هر کدام از آن‏ها مى‏تواند یکى از حوادث بعد از ظهور امام زمان علیه السلام محسوب شوند، از جمله:
 أ) گسترش عدالت:
 یکى از ویژگى ‏هاى حکومت امام زمان علیه السلام عدالت است. عدالت عنصر گم شده‏اى است که همگان دنبال آن هستند. این گمشده در حکومت امام زمان تحقق پیدا مى‏کند.
 پیامبر اسلام فرمود: «یملاء الأرض قسطاً و عدلاً بعد ما ملئتْ ظلماً و جوراً»؛(12) امام زمان علیه السلام حکومت را به گونه‏اى سازماندهى مى‏کند که دیگر واژه ستم از ذهن‏ها رخت بر مى‏بندد و کسى به دیگرى ظلم نمى ‏کند؛
 ب) گزینش کارگزاران شایسته:
 طبیعى است که حکومت آرمانى امام زمان علیه السلام که رهبرى آن را امام مصلح و پارسا بر عهده دارد، کارگزاران آن نیز از صالحان و پارسایان خواهند بود، از این رو در روایات آمده است که دولت امام زمان علیه السلام را برخى از پیامبران و جانشینان آنان و صالحان و از اصحاب پیامبر اسلام(ص) تشکیل مى ‏دهند. حضرت عیسى علیه السلام به امام زمان علیه السلام مى ‏گوید: »من به عنوان وزیر فرستاده شده‏ ام؛ نه امیر و فرمانروا.(13)
 
6- رشد آگاهى و دانش:
 یکى از حوادث بسیار مهم رشد دانش و صنعت در عصر امام زمان علیه السلام است. دوره ظهور دوران گسترش علم و دانایى است و مدینه فاضله اسلامى «مدینة العلم» است. با آمدن آن منجى همان گونه که ظلم جاى خود را به عدل و داد مى ‏دهد، دانایى و فرزانگى جایگزین جهل و نادانى مى‏شود و جهان از نور عقل و دانش آکنده مى‏گردد.(14)
 
7- رشد عقل و خرد ورزى: در این دوره بشر به حاکمیت عقلانیت نایل مى‏گردد.
 در روایات آمده است که در عصر ظهور حضرت مهدى عج الله فی فرجه برکات خداوندى به بشر ارزانى داشته و دست رحمت ایزدى بر عقل‏هاى مردم کشیده مى‏شود و مردم از نظر عقل و بصیرت در وضع بى مانندى قرار مى‏گیرند.(15)
 
8- رفاه اقتصادى و معیشتى:
به فرموده پیامبر اسلام(ص) در دوره حضور حضرت مهدى عج الله فی فرجه مردم به نعمت هایى نایل مى‏ گردند که در هیچ زمانى سابقه ندارد. براى همگان برکات الهى از آسمان نازل مى ‏شود و زمین چیزى از روییدنى ‏هاى خود را پنهان نمى ‏کند.(16)
 سطح رفاه زندگى در این دوره به حدّى است که طبق روایات رسیده از امام صادق علیه السلام در این دوره فقیرى یافت نمى ‏شود تا مردم زکات اموالشان را به او بدهند.(17)
 
9- برقرارى امنیت اجتماعى:
در این دوره امنیت اجتماعى به نحو کامل برقرار مى ‏گردد. به گونه‏اى که اگر زنى به تنهایى بخواهد از عراق به شام مسافرت نماید، در مورد امنیتش هیچ ترس و دلهره‏اى ندارد.(18)
 
10- رشد تربیتى و شکوفایى فرهنگى و اخلاقى:
در این دوره افراد به رشد تربیتى و اخلاقى و جامعه به بالاترین درجه تعالى و شکوفایى نایل مى ‏گردند. امام على علیه السلام فرمود: «چون قائم ما قیام کند، کینه‏ها از دل‏ها زدوده مى‏شود».(19) امام باقر علیه السلام فرمود: «هنگامى که قائم ما قیام کند، خداوند قواى فکرى مردم را تعالى مى‏بخشد و اخلاق آنان را به کمال مى ‏رساند».(20)
 در روایتى دیگر از آن حضرت نقل شده است که «در دوره ظهور، دوستى و یگانگى بین مؤمنان در نهایت خود قرار مى‏ گیرد، به گونه‏اى که هر کس نیازمند باشد، بدون هیچ ممانعتى از جیب دیگرى پول بر مى ‏دارد (و دیگرى هم از این کار راضى است».(21)
 براى اطلاع بیشتر در این مورد به کتاب عصر زندگى و چگونگى آینده انسان و اسلام، پژوهشى در انقلاب جهانى حضرت مهدى عج الله فی فرجه ، تألیف محمد حکیمى مراجعه نمایید.
در مورد بعد از ظهور حضرت مهدى عج الله فی فرجه ؛ یعنى مدتى که حضرت مهدى عج الله فی فرجه حکومت مى‏کند، نیز بعد از آن دوره تا برپایى قیامت، نمى‏توان پاسخ قاطع و روشنى از روایات به دست آورد، چرا که در لابلاى روایات مدت حکومت حضرت مهدى عج الله فی فرجه نوزده سال و چند ماه،(22) هفتاد سال،(23) سیصد و نه سال،(24) آمده است.
 در روایتى ذکر شده که بعد از حضرت مهدى عج الله فی فرجه فردى از اهل بیت سیصد و نه سال حکومت خواهد کرد.(25) و بعد قیامت برپا خواهد شد، یا یکایک امامان علیه السلام رجعت و حکومت مى‏کنند و سپس قیامت بر پا خواهد شد(26) و...
 برخى از پژوهشگران اسلامى بیان داشته‏اند: در مورد مدت حکومت حضرت مهدى عج الله فی فرجه اگر چه برخى روایات حد معیّنى را بیان کرده‏اند و دوران حکومت حضرت را به هفت یا نه سال محدود نموده‏اند، لیکن این گونه روایات در منابع اهل سنّت ذکر شده، امّا عده‏اى بدون تحقیق این گونه روایات را در کتاب‏هاى شیعى وارد نموده ‏اند. هیچ روایت صحیح السندى از امامان علیه السلام نرسیده است که دوران حکومت حضرت مهدى عج الله فی فرجه را محدود کرده باشد. این گونه روایات علاوه بر ضعف سند، با روح آیات و محتواى روایات متواترى (که وعده داده‏اند با ظهور و قیامت حضرت، زحمات انبیا به ثمر مى ‏رسد: و جهان پر از عدل مى‏ گردد) منافات دارد.(27)
 مقام معظم رهبرى در این باره مى‏فرماید: «بعضى خیال مى‏کنند دوران ظهور حضرت بقیة اللَّه آخر دنیا است. من عرض مى‏کنم دوران ظهور بقیة اللَّه علیه السلام اوّل دنیا است. اوّل شروع حرکت انسان در صراط مستقیم است، با مانع کمتر یا بدون مانع، با سرعت بیشتر، با فراهم بودن همه امکانات براى این حرکت. اگر صراط مستقیم الهى را مثل یک جاده وسیع، مستقیم و هموارى فرض کنیم، همه انبیا در این چند هزار سال گذشته آمده‏اند تا بشر را از کوره راه‏ها به این جاده برسانند. وقتى به این جاده رسید، مسیر تندتر، عمومى ‏تر، موفق‏تر، بى ضایعات یا کم ضایعات‏تر خواهد بود.
 دوره ظهور، دوره‏اى است که بشریت مى ‏تواند نفس راحتى بکشد. مى‏تواند راه خدا را طى کند. مى ‏تواند از همه استعدادهاى موجود در عالم طبیعت و در وجود انسان به شکل بهینه استفاده کند».(28)
 روایات تعیین کننده دوران حکومت امام زمان علیه السلام با دسته‏اى دیگر از روایات که با روح تعالیم قرآنى بیشتر توافق دارد، در تزاحم و تعارض است. مفضل بن عمر مى ‏گوید: به امام صادق علیه السلام عرض کردم: مدت خلافت حضرت قائم علیه السلام چه مقدار است. حضرت در جوابم آیات 105 تا 108 سوره هود را تا «عطاء غیر مجذوذ» تلاوت فرمود، سپس در توضیح آیه فرمود: منظور از «عطاء غیر مجذوذ» این است که آن نعمت و عطا از ایشان بریده نمى‏شود بلکه نعمتى است دایمى و مُلْکى است که نهایت ندارد و حکمى است که منقطع نمى‏گردد و امرى است که باطل نمى‏شود، مگر به اراده و مشیّت حق تعالى و از آن اراده و مشیّت کسى جز ذات او، آگاه نیست.(29)
 آیات مذکور بیانگر طولانى بودن نعمت‏هاى الهى براى اهل بهشت است. امام صادق علیه السلام با تلاوت آن و سپس تفسیر و تأویلش فرمود: »همان گونه که نعمت‏هاى الهى از اهل بهشت منقطع نمى‏ گردد مگر به اراده خداوند، مدت خلافت حضرت قائم نیز بسیار طولانى است و از پایان آن کسى جز خداوند آگاهى ندارد».
پاورقی :
 1. نجم الدّین طبسى، چشم اندازى به حکومت مهدى، ص 64 - 65.
 2. احقاق الحق، ج 13، ص 324.
 3. نعمانى، کتاب الغیبه، ص 231؛ اثبات الهداة، ج 3، ص 539؛ بحارالانوار، ج 52، ص 353.
 4. نجم الدین طبسى، همان، ص 138.
 5. صافى گلپایگانى، منتخب الاثر، ص 60.
 6. همان.
 7. صافى، همان، ص 470 - 471.
 8. نجم الدّین طبسى، همان، ص 119.
 9. احقاق الحق، ج 13، ص 259؛ ینابیع المودّه، ص 487؛ بحارالانوار، ج 52، ص 378.
 10. القول المختصر، ص 23، با اقتباس از: نجم الدین طبسى، همان، ص 121.
 11. مجله حوزه، ویژه امام زمان، ص 134 به بعد.
 12. کنز العمال، ج 14، ص 175.
 13. ابن طاووس، ملاحم، ص 83.
 14. لطف اللَّه صافى، منتخب الاثر، ص 607.
 15. بحارالانوار، ج 75، ص 51.
 16. همان، ج 51، ص 78.
 17. همان، ج 52، ص 337.
 18. منتخب الاثر، ص 474.
 19. همان، ص 484.
 20. بحارالأنوار، ج 52، ص 336.
 21. مفید، اختصاص، ص 19.
22. محمد بن ابراهیم نعمانى، کتاب الغیبة، ص 331.
23. مهدى موعود، ص 767.
24. همان، ص 767.
25. نعمانى، همان، ص 332.
26. مهدى موعود، ص 851 به بعد.
27. گفتمان مهدویّت، ص 126.
28. سخنرانى مقام معظم رهبرى در مدرسه فیضیه (حضور ولایت).
29. حسن بن محمد ولى ارومیه‏اى، مهدى موعود، ج 2، ص 355 و 412
دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 10:55 بعد از ظهر

علائم ظهور امام زمان(عج)

روایاتی که در مورد حوادث قبل از ظهور و علائم ظهور رسیده بسیار و متنوع است؛ برخی از این روایات جوّ اجتماعات و بویژه وضع جوامع اسلامی را پیش از ظهور تشریح می کند، و برخی دیگر حوادثی را که نزدیک به ظهور واقع می شوند شرح می دهد، و برخی هم بروز اموری عجیب را بیان می نمایند. بررسی همۀ این روایات با پیچیدگی ها و رمزهایی که در برخی وجود دارد بعهدۀ کتابهای مفصّل است، و علاقمندان می توانند به کتابها و متونی که این روایات را نقل کرده اند مراجعه نمایند؛ ما در این مقال چند علامت را که روشنتر و به درک نزدیکترند ذکر می کنیم:

الف- روایاتی که جوّ قبل از ظهور را مشخص می سازد.
1- شیوع ظلم و جور و فسق و گناه وبی دینی در سراسر جهان و در جوامع اسلامی: در بسیاری از روایات که پیشوایان، قیام مبارک امام زمان (عج) را نوید داده اند، به این که «قیام آن گرامی در وقتی است که ظلم و جور جهان را فرا گرفته باشد» نیز تصریح فرموده اند. و در پاره ای از روایات هم یادآوری کرده اند که پیش از ظهور امام قائم (ع) ، و بویژه نزدیک به ظهور او، حتی در جوامع اسلامی فسق و فجور انواع گناهان و زشتیها رواج کامل خواهد یافت، و از آن جمله به این فجایع اشاره فرموده اند:
شراب خواری و خرید و فروش مسکرات آشکارا انجام می شود، رباخواری رواج می یابد، زنا و اعمال شنیع دیگر متداول و شایع و آشکار می گردد، قساوت، تقلّب ، نفاق، رشوه خواری، ریاکاری، بدعت، غیبت و سخن چینی بسیار است؛ بی عفّتی و بی حیایی و ظلم و ستم عمومی خواهد بود، و زنان بی حجاب و با لباس های زننده در اجتماع آشکار می شوند، مردان در لباس و آرایش شبیه زنان می شوند، امر به معروف و نهی از منکر ترک می گردد، و مؤمنان خوار و بی مقدار و محزون بوده و توانائی جلوگیری از گناهان و زشتیهارا نخواهند داشت. کفرو الحاد و بی دینی رواج یافته و به اسلام و قرآن عمل نمی شود، فرزندان نسبت به پدران و مادران آزار و بی حرمتی روا داشته و کوچکتر احترام بزرگتر را رعایت نمی کند و بزرگتر به کوچکتر ترحم نمی نماید و صلۀ رحم مراعات نمی شود. خمس و زکات پرداخت نمی شود و یا به مصرف صحیح خود نمی رسد، بیگانگان و کافران و اهل باطل بر مسلمانان چیره می شوند و مسلمانان با خود باختگی در همۀ امور و در لباس و گفتار و کردار از آنان تقلید و پیروی می کنند و حدود الهی تعطیل می شود و ... .
و بسیاری از فجایع دیگر که با عبارات گوناگون در روایات پیشوایان ما ذکر شده است و

ب – حوادث پیش از ظهور
2 و3- «خروج سفیانی» و «فرورفتن سپاه سفیانی به زمین» :
از علاماتی که پیشوایان معصوم ما بر آن بسیار تأکید کرده و صریح و روشن بیان فرموده اند، خروج سفیانی است؛ «سفیانی» طبق پاره ای از روایات مردی اموی و از نسل یزید بن معاویة بن ابی سفیان و از پلید ترین مردم استف نامش «عثمان بن عنبسه» است و با خاندان نبوّت و امامت و شیعیان دشمنی ویژه ای دارد، سرخ چهره و کبود چشم و آبله رو و بد منظر و ستمگر و خیانتکار است، در شام (سابق که مشتمل بر دمشق و فلسطین واردن و حمص و قنسرین است) قیام و به سرعت پنج شهر را تصرف می کند، و با سپاهی بزرگ به سوی کوفه در عراق می آید و در شهرهای عراق و بویژه در نجف و کوفه جنایات بزرگی مرتکب می شود، و سپاهی دیگر به سوی مدینه در عربستان می فرستد، سپاه سفیانی در مدینه به قتل و غارت می پردازند و از آنجا به سوی مکه می روند، و سپاه سفیانی در بیابانی میان مدینه و مکه به فرمان خدای متعال به زمین فرو می روند؛ آنگاه امام قائم (ع) پس از جریاناتی از مکه به مدینه و از مدینه به سوی عراق و کوفه می آید، و سفیانی از عراق به شام و دمشق فرار می کند، و امام سپاهی را به تعقیب او روانه می فرماید که سرانجام او را در بیت المقدس هلاک کرده و سرش را جدا می سازند.

4- بنابر روایات ائمه (ع)، سید حسنی مردی از بزرگان شیعیان است که در ایران و از ناحیه «دیلم و قزوین» (کوهستانهای شمالی قزوین که یک قسمت آن دیلمان نام دارد) خروج و قیام می کند. مردی خداجو و بزرگوار است که ادّعای امامت و مهدویت نمی کند، و فقط مردم را به اسلام و روش ائمه معصومین (ع) دعوت می نماید، و کارش بالا می گیرد و پیروان بسیار پیدا می کند، و مطاع و رئیس است و مانند سلطان عادلی حکومت می کند، و هنگامی که با سپاهیان و یاران خود در کوفه است به او خبر می دهند که امام قائم (ع) با یاران و پیروان خود به نواحی کوفه آمده است، سید حسنی با لشکریان خود با امام (ع) ملاقات می کند؛ امام صادق(ع) فرموده اند که سید حسنی امام را می شناسد اما برای آنکه به یاران و پیروان خود امامت و فضایل امام را ثابت کند آشنائی خود را آشکار نمی سازد، و از امام می خواهد که دلائل امامت را ارائه دهد، وامام (ع) ارائه می فرماید و معجزاتی آشکار می فرماید، و سید حسنی با امام بیعت می کند و پیروان او نیز با امام بیعت می کنند، بجر گروهی حدود چهار هزار نفر که نمی پذیرند و به امام (ع) نسبت سحر و جادوگری می دهند، و امام (ع) پس از سه روز موعظه و نصیحت، چون می پذیرند و ایمان نمی آورند، دستور قتل آنها را صادر می فرمایند و همۀ آنان به فرمان امام کشته می شوند.

5- «ندای آسمانی»:
یکی دیگر از علامات مشهور، ندای آسمانی است و آن چنان است که پس از ظهور امام غائب در مکّه، بانگی بسیار مهیب و رسا از آسمان شنیده می شود که امام را با اسم و نسب به همگان معرفی می کند، و این ندا از آیات الهی است؛ در این ندا به مردم توصیه می شود که با امام بیعت کنید تا هدایت یابید و مخالفت حکم او را ننمایید که گمراه می شوید.
و ندای دیگری قبل از ظهور صورت می گیرد که برای تثبیت حقانیت حضرت علی (ع) و شیعیان او خواهد بود.


6- «نزول عیسی مسیح (ع) و اقتدای او به حضرت مهدی (ع)» :
در پاره ای از روایات نزول عیسی مسیح (ع) از آسمان و اقتدای او در نماز به حضرت مهدی (ع) جزو اموری که همراه ظهور آن حضرت صورت می گیرد ذکر شده است . رسول گرامی اسلام (ص) به دختر خود فاطمه زهرا (س) فرمودند: «ومنّا والله الّذی لا اله الّا هو مهدی هذه الامّة الّذی یصلّی خلفه عیسی بن مریم» (و به خدائی که پروردگاری جز او نیست سوگند که مهدی این امت از ما است همانکه عیسی بن مریم پشت سر او نماز می خواند).

علائم و نشانه های دیگری نز در کتاب ها جمع آوری شده است؛ امّا آیا این علائم همه واقع می شوند یا ممکن است در آنها تغییراتی بوجود آید موضوعی است که در جای خود بررسی و مقرر شده و فرموده اند علائم بر دو قسم است: حتمی و غیر حتمی، و آنچه حتمی است واقع می شود.
در پاره¬ای روایات فرموده اند حتی حتمیّات هم ممکن است تغییر یابد، و آنچه تغییر پذیر نیست چیزهایی است که خدای متعال وعده فرموده و خداوند خلف وعده نمی فرماید: «انّ الله لایخلف المیعاد»
بدیهی است روایاتی که محتومات را نیز قابل تغییر می داند حالت انتظار را درجامعۀ شیعه قوی ترمی سازد تا همیشه منتظر باشند و خود را آماده سازند زیرا ممکن است علائم واقع نشده باشد ودر عین حال آن حضرت ظهور نماید.

 

پی نوشتها

به: روضۀ کافی، ص 36 – 42، و اثبات الهداة، ج7، ص 390 – 391، و بحار، ج 52، ص 254، و کفایة الموحدین، ج2، ص 844- 846، و منتهی الآمال، زندگی امام دوازدهم، ص 106 – 107، و بسیاری کتب دیگر که علائم و فتن راذکر کرده اند رجوع شود.
منتهی الآمال زندگی امام دوازدهم، ص 102-103، اثبات الهداة، ج7، ص 398 و 417، غیبت نعمانی باب 14، در علامات ظهور، از ص 247-283، غیبت طوسی، علامات ظهور، از ص 265 – 280، روضۀ کافی، ص 310، حدیث 483، بحار ، ج52، ص 186 و 237 – 239، و دیگر صفحات باب علامات ظهور از ص 181 الی 278، کفایة الموحدین، ج2، ص 841 – 842.
منتهی الآمال ، زندگی امام دوازدهم، ص 104 – 103، بحار، ج53، ص 15 -16، کفایة الموحدین، ج2، ص 842 – 843.
منتهی الآمال ، زندگی امام دوازدهم، ص 102، غیبت شیخ طوسی، ص 274، اثبات الهداة، ج7، ص 424، غیت نعمانی، ص 257، حدیث 14 و 15 و نیز در دیگر روایات باب 14 این کتاب، کفایة الموحدین، ج2، ص 740، روضۀ کافی، ص 209 – 210، و ص 310، حدیث 483، بحارالانوار، 52 در بسیار روایات صفحات 181 – 278.
اثبات الهداة، ج7، ص 399
اثبات الهداة، ج7، ص 14
اثبات الهداة، ج7، ص 431
بحارالانوار، ج52، ص 279و 283و 305 – 308 و 310 و 311و 340 و 346و 352و 354و 360و 361و 364و 367و 368و 378 و ج 53، ص 12 ، اکمال الدین ، ج2، ص 367 و 368، کشف الغمه، ج3، ص 360 – 363 و 365، ارشاد مفید، ص 341 – 344، غیبت نعمانی، ص 231 و 233 و 234 و 238 و 243 و 281 – 282، غیبت شیخ طوسی، ص 280 – 286، منتخب الاثر، ص 482.

دسته ها :
جمعه سیم 11 1388 10:53 بعد از ظهر
X